ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κατασκευής κολυμβητικής δεξαμενής, καθώς και σχεδίων σε συνάρτηση με την τεχνική και την οικονομία.

 

  1. ΠΙΣΙΝΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ( ΚΗΠΟΥ )    

Οι συναρμολογημένες πισίνες έχουν σχέδιο και διαστάσεις που καθορίζονται από τον κατασκευαστή. Τοποθετούνται έξω από το έδαφος και το βάθος τους είναι 1,00 – 1,30 μέτρα με επίπεδο πυθμένα. Συναρμολογούνται εύκολα στο χώρο που θα επιλέξουμε. Ο πυθμένας είναι επίπεδος χωρίς ανωμαλίες και επενδύεται με ένα στρώμα άμμου για την απορρόφηση των ανισοτήτων του εδάφους.

Οι συναρμολογούμενες πισίνες έχουν ως βάση :

α) Μεταλλικό οπλισμό που δίνει το σχήμα και τις διαστάσεις

β) Εσωτερική επένδυση από πλαστικό υλικό που ακουμπά στο έδαφος και στεγανοποιεί την πισίνα

γ) Μηχανικό εξοπλισμό όπως φίλτρο, αντλία, skimmer, στόμιο, σκάλα.

 

Πλεονέκτημά τους η χαμηλή τιμή και η μη απαίτηση οικοδομικών εργασιών

 

  1. ΠΙΣΙΝΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ

Πισίνες εντός του εδάφους με σχέδιο και διαστάσεις που καθορίζονται από το κατασκευαστή σε μεγάλη ποικιλία. Το βάθος μπορεί να είναι σταθερό πχ 1,50μ ή κυμαινόμενο με διάφορες κλήσεις.

 τρόποι-κατακευής-πισίνας-01  τρόποι-κατακευής-πισίνας-02  τρόποι-κατακευής-πισίνας-03

Τα βασικά στοιχεία είναι :

α) Μεταλλικά Panels ύψους 1,10 ή 1,50 από γαλβανισμένη λαμαρίνα 2mm που δίνουν το σχήμα και τις διαστάσεις, τα τρίγωνα αντιστήριξης.

β) Εσωτερική επένδυση από LINER PVC για την στεγανοποίηση της πισίνας.

γ1) Εξοπλισμός πισίνας για συμβατικό μηχανοστάσιο όπως φίλτρο αντλία, skimmer, στόμιο εισαγωγής, στόμιο καθαρισμού, φώτα, κιτία, σχάρα πυθμένα, σκάλα κλπ. Τοποθετούνται σε χώρο που κατασκευάζεται δίπλα από την πισίνα.

γ2) Compact μηχανοστάσιο εναλλακτικά εξοπλισμός φίλτρανσης τοποθετείται στο χείλος της πισίνας χωρίς να απαιτείται χώρος μηχανοστασίου.

 

Oι προκατασκευασμένες πισίνες τοποθετούνται πάνω σε βάση από μπετόν η οποία έχει εξομαλυνθεί με τσιμεντοκονία άμμου θαλάσσης με κλίση για να κερδίζουμε τα βάθη που επιθυμούμε

Πλεονέκτημά τους είναι: Ο σύντομος χρόνος κατασκευής, η χαμηλή τιμή και η μη απαίτηση πολλών οικοδομικών εργασιών

 

  1. ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ( ΜΠΕΤΟΝ )

α) Οι πισίνες από μπετόν αρμέ : γίνονται σε ότι διαστάσεις και σχέδιο επιθυμούμε, με skimmer ή με υπερχείλιση (περιμετρικό ή πλευρικό κανάλι). Για την κατασκευή τους γίνεται εκσκαφή (βάση σχεδίου καθορίζεται το βάθος) ακολουθεί ο ξυλότυπος (εξωτερικώς) το σιδέρωμα των τοιχίων και του πυθμένα. Τοποθετούνται τα υλικά που θα εντοιχιστούν καθώς και οι διακλαδώσεις που θα καλυφθούν από μπετόν. Τοποθετείται ο εσωτερικός ξυλότυπος και ακολουθεί η σκυροδέτηση της πισίνας. Μετά την αφαίρεση του ξυλότυπου έχουμε :

  1. Εσωτερικά της πισίνας, τη μόνωση, το gross betton για την ολοκλήρωση του πυθμένα, την τσιμεντοκονία, το βάψιμο με επωξειδική ρητίνη ή την επένδυση με πλακάκια ή ψηφίδα
  2. Εξωτερικά της πισίνας γίνεται επισκέψιμο περιμετρικό τούνελ ή εντοιχωμάτωση αφού πρώτα τοποθετηθούν οι διακλαδώσεις των υδραυλικών περιμετρικών δικτύων.

β) Πισίνες από εκτοξευμένο μπετόν : μετά την ολοκλήρωση της εκσκαφής γίνεται το σιδέρωμα στη γη και χωρίς ξυλότυπο. Το μπετόν το οποίο ακολουθεί παράγεται από μια συσκευή στην οποία τοποθετούμε άμμο, χαλίκι και τσιμέντο, το μίγμα αυτό οδηγείται με συμπιεσμένο αέρα και σε στεγνή κατάσταση στο στόμιο εκτόξευσης που περιλαμβάνει μια παροχή νερού με πίεση. Το βρέξιμο του μπετόν γίνεται κατά τρόπο συνεχή την στιγμή της εκτόξευσης. Με την μέθοδο αυτή επιτρέπονται εκκεντρικά σχέδια. Μειονέκτημα, η υψηλή τιμή, η μη δυνατότητα τοποθέτησης πλακιδίων, (τοποθετείται ψηφίδα ή γίνεται βάψιμο).

 

Η ΠΙΣΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

τρόποι-κατακευής-πισίνας-00

Η σειρά κατασκευής του οικοδομικού σκέλους της πισίνας – ή μιας δεξαμενής γενικά -είναι η εξής :

  1. Διάνοιξη ορύγματος – διάστρωση σκύρων.
  2. Σκυροδέτηση με πρόβλεψη μεμβράνης αρμών – στεγανοποίηση της μάζας σκυροδέματος με ειδικό υλικό
  3. Εξυγίανση επιφάνειας σκυροδέματος (τρυπόξυλα, φωλιές, οπές, φουρκέτες) με ταχύπηκτο τσιμέντο.
  4. Στεγανοποίηση πισίνας με επαλειφόμενο τσιμεντοειδές υλικό (2 χέρια)
  5. Πεταχτό επάνω στο betton με ενισχυτικό γαλάκτωμα πρόσφυσης
  6. Στο δάπεδο το πεταχτό διαστρώνεται πιο υδαρές δηλαδή σαν ιλύς πρόσφυσης. Η τσιμεντοκονία ακολουθεί εν νωπώ.
  7. Διάστρωση τσιμεντοκονίας εξομάλυνσης με στεγανοποιητικό μάζας.
  8. Συγκόλληση πλακιδίων με ειδική κόλλα για κολυμβητικές δεξαμενές
  9. Αρμολόγηση πλακιδίων με επωξειδικό στόκο. Οικονομικότερη λύση έναντι της τοποθέτησης πλακιδίων πισίνας είναι η χρήση επωξειδικής βαφής 2 συστατικών (η σκληρυμένη επιφάνεια της βαφής έχει τις ιδιότητες σμάλτου πλακιδίων και αντέχει σε πληθώρα χημικών).

10.Σφράγιση των αρμών διαστολής με σιλικόνη, κατάλληλη και για θαλασσινό νερό.

Βασικές προϋποθέσεις :

  • έλεγχος κοκκκομετρίας της άμμου.
  • ποσότητα και καθαρότητα του νερού ανάμιξης εφαρμογής σε υψηλές θερμοκρασίες   υποβάθρου κατά τους θερινούς μήνες.
  • ανθρώπινος παράγοντας.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Ο κατασκευαστής κολυμβητικών δεξαμενών πρέπει να έχει υπ όψιν του ότι μια αστοχία στην στεγανοποίηση έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότατα έξοδα επισκευής λόγω αφαίρεσης και επανατοποθέτησης πλακιδίων. Για να εξασφαλιστεί ένας υψηλός συντελεστής ασφαλείας πρέπει να τηρηθούν οι παρακάτω 4 βασικοί κανόνες :

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 1ος

Το τοιχίο της πισίνας πρέπει να είναι στεγανό σε όλη του την μάζα. Από στεγανοποιητική άποψη η πισίνα ισοδυναμεί και με υπόγειο. Η στεγανή μάζα παραλαμβάνει τις θετικές και τις αρνητικές πιέσεις.

Στεγανοποιήσεις με επαλείψεις εσωτερικά ή εξωτερικά (πριν την επιχωμάτωση) δεν βοηθούν διότι ο υδροφόρος ορίζοντας ή το νερό της πισίνας αντίστοιχα, θα διαπότιζαν το μπετόν φθάνοντας στους παρακείμενους χώρους (μηχανοστάσιο κλπ).

Αλλά και οι συνδυασμοί εσωτερικής και εξωτερικής επάλειψης, χωρίς στεγανή μάζα τοιχίου, ενέχει σοβαρούς κινδύνους αστοχίας από ευπαθή σημεία (προβολείς, σωλήνες, ανερχόμενο ορίζοντα) .

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 2ος

Η τσιμεντοκονία εξομάλυνσης του μπετόν, πριν την τοποθέτηση πλακιδίων και η ίδια η κόλλα των πλακιδίων πρέπει να είναι στεγανές σε όλη τους την μάζα. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην εισέλθει το νερό της πισίνας μέσω των ατελειών των αρμών των πλακιδίων πίσω από αυτά, με κίνδυνο αποκόλλησης τους (διόγκωση αλάτων ενκρυστάλλυσης, παγετός).

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 3ος

Λόγω των χημικών ουσιών που προστίθενται στο νερό και των ισχυρών καθαριστικών των πλακιδίων πρέπει να γίνεται η αρμολόγηση τους με στεγανό επωξειδικό υλικό αρμολόγησης. Η αρμολόγηση με τσιμεντοειδείς ακρυλικούς στόκους, που ευρύτατα εφαρμόζεται στην χώρα μας, είναι τεχνικά τελείως λανθασμένοι. Τα χημικά του νερού αποσυνθέτουν την κρυσταλλική ασβεστολιθική δομή τους και τα οδηγούν στην ψαθυροποίηση μετατρέποντάς τα, βαθμιαία σε εστίες μόλυνσης.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ 4ος

Πρέπει να αφήνονται αρμοί διαστολής των πλακιδίων στις ακμές της πισίνας. Οι αρμοί αυτοί πρέπει να πληρούνται με βακτηριοστατική – μυκητοστατική σιλικόνη. Η σιλικόνη αυτή είναι κατάλληλη και για θαλασσινό νερό.