Γενικοί Κανόνες Ασφαλείας Πισίνας
Μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όλοι ώστε να διασκεδάζουμε πάντοτε με ασφάλεια όταν βρισκόμαστε μέσα ή γύρω από μία πισίνα:
Α. Μέσα Και Γύρω Από Την Πισίνα
- Συμβουλέψτε τους επισκέπτες της πισίνας σας για τα βάθη της.
- Μην αφήσετε ποτέ παιδιά κάτω των 12 ετών, να κολυμπούν χωρίς επιτήρηση και χωρίς σωσίβιο.
- Πολλά παιδιά που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την πισίνα, αποτελούν κίνδυνο.
- Εάν δεν ξέρετε καλό κολύμπι, τότε κάνετε μπάνιο μόνο στα ρηχά.
- Μην μπαίνετε ποτέ στο νερό πριν περάσουν δύο έως τέσσερις ώρες από την ώρα που φάγατε.
- Μην πλησιάζετε απρόσεχτα στον βατήρα ή την τσουλήθρα, γιατί μπορεί να σας έρθει κανείς στο κεφάλι!
- Μην κολυμπάτε όταν αισθάνεστε ρίγη ή κούραση, όταν είστε ιδρωμένοι ή όταν έχετε κάνει χρήση αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα.
- Απομακρύνετε τυχόν γυαλικά από τον χώρο της πισίνας.
- Εάν απαιτείται και είναι δυνατόν να απομονώσετε τον χώρο της πισίνας, με περίφραξη, κάλυμμα, κλπ.
Β. Χημικά
Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, πρέπει να λαμβάνετε για προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τα χημικά της πισίνας, όταν βρεθούν σε λάθος χέρια (και κυρίως παιδιά που είναι και πολύ περίεργα).
- Αποθηκεύετε τα χημικά μακριά από παιδιά, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
- Μην αναμειγνύετε τα χημικά.
- Όταν τροφοδοτείτε με χημικά την πισίνα, να παίρνετε προφυλάξεις, όπως:
- φορέστε παλιά ρούχα
- η θέση σας να είναι ενάντια στον αέρα
- μην στέκεστε ποτέ πάνω από το δοχείο που ανοίγετε.
- Ξεπλύνετε προσεχτικά τα χέρια σας μετά από κάθε χρήση χημικών.
- Αποφύγετε την επαφή χημικών με υγρά χέρια.
- Για την διάλυση των χημικών σε νερό, χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά πλαστικά δοχεία και τροφοδοτείτε πάντοτε το χημικό στο νερό και όχι αντίστροφα.
- Εάν κάποιο σοβαρό δυστύχημα συμβεί, ξεπλύνετε το δέρμα με άφθονο νερό και επισκεφθείτε αμέσως γιατρό.
Γ. Φιλί Της Ζωής
Η τεχνική του φιλιού της ζωής, είναι σχετικά εύκολη και μπορεί εύκολα να μαθευτεί ακόμη και από άτομα νεαρής ηλικίας.
Τα διάφορα στάδια που πρέπει να ακολουθήσετε, είναι:
- Τραβήξτε το θύμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το νερό και ξαπλώστε το ανάσκελα σε επίπεδη επιφάνεια. Σκουπίστε και αφαιρέστε κάθε ξένο σώμα από το στόμα του , εάν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε ένα ύφασμα περιτυλιγμένο γύρω από τα δάκτυλα σας.
- Τοποθετήστε το ένα χέρι σας κάτω από τον λαιμό του, ωθώντας προς τα πάνω, ενώ το άλλο θα ακουμπά στο μέτωπο του σε μια προσπάθεια να μετακινήσετε την βάση της γλώσσας μακριά από το πίσω τμήμα του λαιμού, δημιουργώντας έτσι ένα πέρασμα αέρος.
- Με το χέρι που βρίσκεται στο μέτωπο του κλείστε τα ρουθούνια του, ανοίξτε το στόμα σας και τοποθετήστε το στα χείλη του θύματος. Φυσήξτε δυνατά μέσα στο στόμα του κρατώντας το άλλο χέρι σας κάτω από τον λαιμό του.
- Τραβηχτείτε από πάνω του και προσπαθήστε για κάποια αναπνοή. Συνεχίστε την τροφοδότηση αέρα στο θύμα, με συχνότητα μια τροφοδότηση αέρα κάθε 5 δευτερόλεπτα σε περίπτωση ανήλικου θύματος ή σαν μέσο όρο 12 τροφοδοτήσεις το λεπτό. Τα παιδιά συνήθως αναπνέουν με μεγαλύτερη συχνότητα γι’ αυτό σε περιπτώσεις με θύματα παιδιά, η συχνότητα τροφοδότησης αέρα, πρέπει να είναι μια τροφοδότηση ανά 3 δευτερόλεπτα ή κατά μέσο όρο 20 τροφοδοτήσεις το λεπτό.
- Συνεχίστε τον κύκλο τροφοδοσίας αέρος παρατηρώντας ταυτόχρονα το στήθος του θύματος. Σταματήστε την τροφοδότηση αέρα όταν διαπιστώσετε φούσκωμα του στήθους. Μόλις διαπιστώσετε ότι το στήθος ξεφούσκωσε επαναλάβετε τον κύκλο . Συνεχίστε ωθώντας κάτω από τον λαιμό και κρατώντας σταθερά το κεφάλι, την αγκώνα και κυρίως παρατηρώντας μήπως υπάρχει κανένα εμπόδιο στο πίσω μέρος του λαιμού.
- Εάν το θύμα συνεχίσει να μην αναπνέει, γυρίστε το πλάγια και δώστε του αρκετά ισχυρά χτυπήματα μεταξύ ωμοπλάτης για να εκτοπίσετε οποιοδήποτε ξένο σώμα που μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή.
- Μερικά άτομα που χρειάζονται τεχνική αναπνοή δεν σταματούν ποτέ να αναπνέουν εντελώς, αλλά αναπνέουν με δυσκολία μέχρι που το θύμα αναπνέει κανονικά .
Αυτά τα ουσιώδη στάδια τεχνικής αναπνοής θα σας βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις επειγούσης ανάγκης.
Δ. Κανόνες Υγιεινής
Για μια καθαρή και υγιεινή πισίνα θα πρέπει οι χρήστες να βοηθούν από την μεριά τους για την διατήρησή της.
- Πριν μπείτε στην πισίνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει την τουαλέτα σας.
- Μη χρησιμοποιείτε λάδι ή αντηλιακές κρέμες. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια κρέμα μετά το μπάνιο σας και θελήσετε να ξαναβουτήξετε, κάντε ντους με σαπούνι.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Κανένα από τα παραπάνω προϊόντα δεν διαλύεται στο νερό και πηγαίνοντας στα φίλτρα, τα φράσσουν έχοντας σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή φίλτρανση του νερού και εν συνεχεία, μία βρώμικη πισίνα.
Οι γυναίκες ειδικότερα παρακαλούνται εάν είναι δυνατόν να φορούν τα ειδικά σκουφάκια μια και επίσης μεγάλος εχθρός της πισίνας είναι οι τρίχες, για όμοιους με τους παραπάνω λόγους.